Yemek Duası Neden Önemlidir

Yediğimiz yemekler ve ulaşabildiğimiz tüm gıdalar için Allah' şükür ve teşekkür etmek amacıyla okunan dualar yemek duası kapsamında geçer.

Yediğimiz yemekler ve ulaşabildiğimiz tüm gıdalar için Allah’ şükür ve teşekkür etmek amacıyla okunan dualar yemek duası kapsamında geçer. Şükür ve teşekkür amacıyla duaların içeriğinin ve içtenliğinin yansıtılması için dualara başvurulur. En çok başvurulan dualardan biri olan yemek duaları herkesin okuması gereken ve teşekkürümüzü göstermek niyetiyle okunan içten sözlerdir denilebilir.
Var olan nimetlere şükretmek ve yemek bulamayanlara da ayrıca dua etmek insan olmanın gereğidir. İnsanlık duygularımızı yaşamak ve yaşatmak adına Allah’a teşekkür niyetiyle edilen dualar sayesinde kişiler kendilerini huzurlu ve güvenli hissederler.

Yemek Duası Nasıl Yapılır
Sofra duası olarak da bilinen yemek duası okunurken besmele ile başlanması ve yemeğe başlanmadan önce ellerin de yıkanmış olması sünnet olan davranışlar arasında yer alır. Şükür yollarından en güzeli verilen nimetler için teşekkür etmek ve yaşayan tüm canlılar için rızık dilemek tüm insanların dikkat etmeleri gereken özellikler içinde yer alır.
Allah’a El-Rezzak ( sonsuz rızıklar veren) ismiyle dua etmek ve bu isminin yansıması olarak doğada bulunan tüm nimetler için teşekkür etmek ayrı bir görev olarak karşımıza çıkar. yemek dualarının niteliği ve içeriği her şeyden önce şükür ve hamd sebebi oluyor. Yemek duası kısa olarak dile getirilebileceği gibi uzun sözlerin yer aldığı şekilde de yapılabilir. Her şeyden önce besmeleyle başlanması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adını anarak sofraya oturmak ve yemeğe başlamak ayrı bir şükür sebebi olacaktır.

Yemek Duası İçeriği
Peygamber Efendimizin hadislerinden birinde yine yemek duası okumanın kişilere günahlarından kurtulma müjdesini verirken aynı zamanda Allah’ın anılması da sofraları da bereketlendirir. Bereketli sofralarda edilen yemek duaları birbirini tamamlar nitelikte olmuştur.
Özellikle israftan kaçınılmasının vurgulanması ayette de geçtiği üzere:’’ yiyiniz içiniz fakat israf etmeyiniz’’ ayeti sofralarda bereketi arttırmanın öneminden bahseder. Aynı zamanda yemek dualarının içeriğinde de bu kavramlar özenli bir şekilde kullanılır. Yemek dualarının olmazsa olmazsa besmeleyle başlanması ve sofrada olan tüm kişilerin duaya tüm içtenliğiyle katılmasıdır. 
Yemek duaları ve çeşitlerine igrus  sitesinden rahatlıkla ve güvenle ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.igrus.com/yemek-duasi-dualari/ 

Bakmadan Geçme