Ustasından öğrendiği kasket işini 60 yıldır sürdürüyor

Malatya'da yaşayan 73 yaşındaki İhsan Tatu, ustasından öğrendiği kasket yapımını 60 yıldır sürdürüyor.

Malatya’da yaşayan 73 yaşındaki İhsan Tatu, ustasından öğrendiği kasket yapımını 60 yıldır sürdürüyor. 
Mesleğe ilk başladığı zamanlar kaskete yoğun ilginin olduğunu ve birçok kasket ustası olduğunu belirten Tatu, günümüzde fabrikasyon üretimle birlikte kasket ustalarının azaldığını ve çırak olmadığı için mesleğin son temsilcilerinden olduğunu belirtti. 
Eskiden kasket yapımına çok ilgi olduğunu ve ailelerin çocuklarını kasket yapım mesleği öğrenmek için getirdiklerini ifade eden İhsan Tatu, “ İlkokulu bitirdikten sonra mesleğe atıldım 1961 senesinde. Yaklaşık 60 yıldır bu işi devam ediyorum. Eskiden kasket işi revanştaydı. O zaman 28 tane kasketçi arkadaşımız vardı. Severek isteyerek işimizi yaptık ve başarılı da olduk mesleğimizde. Eskiden işlerimiz yoğundu. Müşterimiz sıradaydı kasket kavuşturamıyorduk. Birçok adam çalışıyordu yanımızda. Tabi o zaman gelirimiz fazlaydı fakat şimdi öyle değil. Eskide mesleğe rağbet çoktu. Çok arkadaşlar bu işi yapıyordu. Müşterimiz çoktu. Mesleğe çocuğunu vermek isteyen de çoktu fakat şimdi öyle imkan yoktur. Kimse çocuğunu mesleğe vermiyor. Eski işlerimiz yoktur. Eskisi gibi müşterilerimiz fazla yoktur. Tek tük oluyor işler biz bunlarla idare ediyoruz” dedi. 
Mesleğinin sevdiğini ve eskiden müşterilerin yoğunluğundan dolayı kasket yetiştiremediklerinin vurgulayan Tatu, “ Eskiden bu mesleğe girdiğimiz zaman çok adamlar çalışırdı. İsteyerek ve severek çalışırdık. Mesleğe çok güzel hevesimiz vardı. Yaş geçince değişiyor. Eskiden biz günde 65 tane kasket yapıyorduk.10 tane resmi kasket yapıyorduk. Müşterimiz sıradaydı kasket kavuşturamıyorduk. Her gün 8-10 paket Türkiye’nin ilçelerine hep şapka gönderiyorduk. 600 ilçe göndermediğim bilmediğim ilçe yoktur. Türkiye’de hepsine gönderiyorduk. Çok güzel işlerimiz vardı. Şimdi o işler kalmadı. Resmi kasketlerin bir kısmını devlet iptal etti. Bir kısmını askeriye yapıyor. Bir kısmı da elbiselerle birlikte Bursa’da yapılıyor. Bize iş kalmadı. Sadece sivil kasketleri yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 
Yaptığı şapkalara yurtdışından birçok ülkeden alanlar olduğunu ifade eden Tatu, “ Yurt dışından müşterilerimiz var. Yurtdışından arkadaşlar geliyor. Her gelmelerinde 3-5 şapka götürürler. Orada kasket isteyen Türkler var. Almanya, İngiltere, Norveç, Fransa ve birçok Balkan ülkelerinden müşterilerim var. Yurtdışından gelip buradan alıyorlar isteyen arkadaşlara götürüyorlar” diye konuştu. 
Kasketlerin atölyede çıktığından dolayı kasket yapımının son temsilcilerini olduğunu ve kendilerinden sonra mesleğin yok olacağını belirten Tatu, “ Biz mesleğe aşiyanıyız. 60 yıldır bu işi yapıyoruz. Severek isteyerek. Hala da devam ediyoruz. Evde canım sıkılmasın diye dükkana geliyorum. Müşterilerim geliyor, dostlar geliyor. Zamanımız geçiyor. Bizden sonra bu mesleğin yok olacağını düşünüyoruz. Atölye üretimi kasketler yapılır. Fakat el emeği başkadır. Şapka yapımına sağlığım el vermediği için bir kısmını İstanbul’da getiriyoruz. Buradakilerin bir kısmı bir de müşterinin isteğine göre dikim yapıyorum. Müşteriler memnun. İşimizi severek yapıyoruz. Şimdi eskisi gibi değil sağlığımız el vermiyor, yaş geçti. Gençlikte daha severek isteyerek yapıyorduk” dedi. 
“El emeği olduğu için daha kaliteli oluyor”
30 yıldır kasket kullandığını ifade eden müşteri 75 yaşındaki Bahattin Yaşar ise, “ Kasketleri özellikle kışın kullanırım. Başımı sıcak tutsun diye. 30 yıldır kullanıyorum. İhsan bey, bu işin ustasıdır. Hem arkadaşız samimiyetimiz var. El emeği olduğu için daha kaliteli oluyor. Fabrikasyon değil el emeği. Kendisi iyi bir ustadır. Biz her zaman kasketimizi burada alırız” ifadelerini kullandı.

Bülten

Bakmadan Geçme