Ege İnci'nin Yazar Şeyma Reyhan Gözen  İle Röportajı

Ege İnci'nin Yazar Şeyma Reyhan Gözen  İle Röportajı

Ege İnci'nin Yazar Şeyma Reyhan Gözen  İle Röportajı

1.Kısaca kendinizi anlatır mısınız?
1976 yılında Çorum Alaca doğumluyum. Anadolu’nun farklı şehirlerinde yaşama imkânım oldu. Mesleğim Mali ve İdari İşler Yöneticiliği, aynı zamanda iki oğlum ve bir kızımın annesiyim. KDY yayınlarından basılmış biri öykü, diğeri roman olmak üzere iki kitabım mevcut.

2.Ne kadar zamandır yazıyorsunuz?
Hep denir ya, çocukluğumdan beri yazıyorum. İşte ben o kapsama girmiyorum. Benim yazmaya başlamam yakın çevremin bu konudaki yönlendirmesi ile olmuştur. Okumayı hep çok sevdim, benim hayat koşullarım değişti ama okuma alışkanlığım değişmedi. 90lı yıllarda da çantamda kitap vardı, her zaman kitap var çantamda. Yazmaya 2019 yılında başladım ve Sait Faik yazmasaydım delirecektim diyor ya. Bende yazmasam, yaşayamam.

3. Yazmanızda en büyük etken nedir?
Benim zamanla değişen, gelişen tespitlerimdir, hayata ve insanlara bakışımdır. Okuyan bir insanın gelişimini görüp, okuyarak büyüyen çocukların toplum hayatına katılımdaki farklılıklarını tecrübe eden insanların nasıl okumadan yaşayabildiklerine hala inanamıyorum. Bireysel anlamda yazmak hakkında konuşmak öznel olması sebebiyle anlaşılamayabilir fakat insanı diğer varlıklardan ayıran en önemli unsur yaptığı eylemlerin sonuçlarını öngörebiliyor olmasıdır. Bu öngörü sebebiyle hayatın anlamını sorgularız, iyilik ile kötülük arasındaki mücadeleyi sorgularız, mutluluğun ne olduğunu sorgulayışımız hep öngörülerimiz nedeniyledir.  Geçmişte yazılan eserler bize o zamanlara tanıklık etme imkânı sunuyor, o insanların hayat koşullarını, yaşam şartlarını, toplum yapısına dair derin bilgiler ediniyoruz. Naçizane bende bizim günümüz yaşantımıza, gelecek nesilleri şahit etmek istiyorum. Bizim şu anki hayatlarımıza tanık olsunlar, hatalarımızdan ders alsınlar, vasıflarımız ilham versin gelecek nesillere. Yoksa düşünsenize yazılı eserler olmasa televizyon programlarında ki insanlar gibi bir toplum olduğumuz varsayılır ki bunu istemeyiz doğrusu.

4. Yazarken çektiğiniz en büyük zorluk nedir peki?
Yazarken herhangi bir zorluk çektiğimi söyleyemem, yazmak için kendimi zorlamıyorum. İstediğim zaman, istediğim miktarda yazıyorum. Nitelikli okuma yapmaya çalışıyorum, okumaya vakit bulamadığım zamanlar oluyor ama telafi ediyorum. Okumak benim için çok kıymetli bir uğraş. 

5. Kitabınız daha çok hangi yaş gruplarında ilgi çekiyor?

Yazarken hedef kitle belirlemedim, belirlemek doğru mu? Onu da tam bilemiyorum. Ben okumaktan hoşlanacağım tarzda yazmayı seviyorum. Yani okuyucuya müspet bilgi vermeli, ruhumdaki hisleri ona aktarabilmeliyim. Yarattığım karakterler genelde ayakları yere basan, ne istediğini bilen, ne kadar zor bir durumla karşılaşsa da prensiplerinden ödün vermeyen, kötü davranışa tevessül etmeyen ruhlarla örüyorum hikayemi. İçime sindiği için, öncelikli ben mutlu oluyorum. Kitabımı okuyanlardan duymaktan en mutlu olduğum dönüş çok kısaydı keşke daha uzun olsaydı denmesi. Bu duygunun verdiği hazzı anlatmak için kelime bulamıyorum.

6. Yazarken ilham aldığınız şey nedir? Bir kişi olabilir bir nesne olabilir. O ilham periniz size ne olunca geliyor?
Bazen hoşuma gitmez yazdıklarım, bırakırım. Bazen arka arkaya dökülür kelimeler. Noktayı koyduğumda, tekrar tekrar okumak keyif verir. O zaman o cümleyi kullanırım. Bu bence birikim, gerçek hayatın içinde birikenler, yüzeye çıktığında ilham gelir olarak yorumlayabilirim

7. Beğendiğiniz ve kitaplarını okuduğunuz bir yazar var mı?
Yazıldıkları dönem ve türleri olarak ayırsak bile çok severek beğenerek okuduğum yazarlar var tabii.
Rus Edebiyatından Dostoyevski, Tolstoy, Gogol, Bulgakov, Çernışevski en sevdiklerim. 
Jack London, John Steinbeck, Yaşar Kemal çok keyifli, çok değerli kalemler. Agatha Christie çok özenli, okuyucuya ve insana çok değer veren bir kalem. 
Günümüz yazarları içerisinde John Christopher Grange, Zülfü Livaneli, Prof.Dr.Halil İnalcık, Sarah Jio çok severek, mutlu olarak okuduğum yazarlar.

8. Konularınızı nasıl seçiyorsunuz?
Benim ilgi duyduğum konular arasında tarih gelir, 18 ve 19 yy dünyası bende her zaman merak uyandırmıştır. Konuları ise bir şekilde geçmişe, tarihe bağlıyorum, özel bir gayret var mı? Yok.

9. Peki son olarak Buradan okurlarınıza seslenmek isteseniz ne derdiniz?
Okumak çok güzel bir alışkanlıktır, mümkün olduğunca çevrelerindeki insanlara bulaştırmaya gayret etsinler. Sevdikleri tarzı buluncaya kadar okumaya, başka tarzları denemeye çalışsınlar.  Zamanla değiştiklerini, çevrelerinde son moda kılık kıyafet için yarışan insanlarla arasında açılan uçurumu muhakkak fark edecek ve hayata çok daha anlamlı bakacaklardır.

Yorumlar 5
Şükran 17 Ocak 2023 23:26

Çok hoş bir sohbet olmuş. Kendisine inanan, ayakları yere basan güzel yazarımız düşünceleri ile umudumu besledi...

Servet Öztürk 16 Şubat 2022 21:05

Başarılarının devamını dilerim canım ???? Lotusun devamını sabırsızlıkla bekliyorum ????

Erol Bal 28 Ocak 2021 13:36

Ne yapmak istediğini bilen bir röportaj olmuş .Mesajlar net. Tebrikler.

Sefa Dalan 28 Ocak 2021 10:57

Daha nice güzel kitaplarına , başarılar diliyorum.

Seher Çatkin 27 Ocak 2021 22:04

kitaplar gibi röportaj da güzeldi nice güzel kitaplara Sevgili Şeyma Güzel bir röportaj

Bakmadan Geçme